Dieta jest najważniejsza
Odpowiednia dieta to tak naprawdę czynnik kluczowy, decydujący o tym jak skuteczne będą nasze treningi. Nie ważne czy jest to trening mający na celu zwiększenie masy mięśniowej, poprawienia rzeźby czy po prostu trening dla spalenia tłuszczu. Dieta to podstawa i każdy trener to powie.
Najważniejsze to unikać podjadania i słodkich, tzw. pustych kalorii, które mogą spowodować brak efektów treningu. Ważne jest też nawodnienie organizmu i ogólny bilans minerałów i składników odżywczych w diecie codziennej.
O historii kulturystyki
Kulturystyka wywodzi się z ćwiczeń treningowych siłaczy i zapaśników z drugiej połowy XIX wieku. Za prekursora nowoczesnej kulturystyki uważa się niemieckiego siłacza Eugena Sandowa, który występował z pokazami cyrkowymi w różnych krajach na przełomie XIX i XX wieku. Kulturystyka jako dyscyplina sportowa wyodrębniła się pod koniec lat 40. w USA za sprawą braci Bena i Joe Weiderów, którzy w 1946 założyli IFBB. Jednym z najsłynniejszych kulturystów jest Arnold Schwarzenegger, który zdobył 7 tytułów Mr. Olympia (1970-1975 i 1980) i 5 tytułów Mister Universe. Wielokrotnie zdobywał też nagrody w konkursach Mister World, Mister International czy Mister Europe.
Od 1970 roku organizowane są również zawody dla kobiet.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kulturystyka
Zdrowa i wysokobiałkowa tortilla
Przykład wysokobiałkowego posiłku, dla tych którzy dbają o rozwój mięśni na siłowni:
Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka fasoli
- odzywka białkowa
- sałata (dowolny gatunek)
- świeży ogórek
- tortilla
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- suszone zioła
Przepis:
Pierś z kurczaka gotujemy na parze, lub podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odzywkę białkową dodajemy do jogurtu (ilość zgodnie z zaleceniami producenta), taki sos doprawiamy czosnkiem, solą i suszonymi ziołami. Do tortilli wkładamy plastry ogórka, kilka liści sałaty, łyżkę czerwonej fasoli oraz przygotowanego kurczaka. Polewamy przygotowanym sosem i zawijamy. Tak przygotowany posiłek można również zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu. Smacznego!