Informacje z Wikipedii o diecie
Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".
Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta
Więcej kalorii?
Każda aktywność fizyczna, lub wzmożona aktywność umysłowa, skutkuje zwiększeniem zapotrzebowania naszego organizmu na węglowodany i inne składniki odżywcze. Jednak łatwo jest przesadzić z ilością spożywanego wtedy pokarmu, ponieważ nasz organizm będzie chciał jeszcze uzupełnić sobie rezerwę tych składników. Dlatego właśnie dla ludzi chodzących na siłownię poleca się pilnowanie swojej diety, aby efekty ćwiczeń były w ogóle widoczne.
Pomóc może tutaj dietetyk, którego zadaniem będzie ułożenie zbilansowanej diety, dopasowanej do konkretnego trybu życia. Z taką dieta na pewno łatwiej będzie o lepsze efekty, a nasz organizm po jakimś czasie przyzwyczai się do ilości spożywanych kalorii.
Dieta, ale indywidualna
Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.
W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.