Superfood
ie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia", natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze". Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood
Jedzenie i super jedzenie
Czym jest superfood? W skrócie to zestaw produktów posiadających bardzo dużo składników odżywczych oraz unikalnych i ważnych dla zdrowia człowieka cech i właściwości pro zdrowotnych. Naukowcy od lat ciągle aktualizują tą listę produktów i ciągle nie są zgodni co do właściwej definicji, dlatego niektóre listy mogą się nieznacznie różnić.
Jednym z najczęściej podawanych przykładów superfood jest miód- ten nieprzetworzony produkt pszczelej pracy jest dla nas bardzo zdrowy. Nigdy się nie psuje i ma bardzo szerokie pole zastosowań. Nie bez powodu nasze babcie i matki stosują go przy leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Napoje izotoniczne
Izotoniki w sklepach kuszą intensywnymi kolorami, wysportowanymi sylwetkami na etykietach i rzeko dobrym działaniem na nasze ciało. Niestety znaczna większość to przesłodzone napoje o zawartości kilku minerałów i soli.
Zamiast sklepowych napojów tego typu warto przyrządzić je sobie samemu- w domowym zaciszu. Składniki i końcowy smak można dostosować do własnych preferencji. Ja polecam izotonik z miodem, cytryną, imbirem i oczywiście solą morską. Świetnie nawodni nasz organizm i uzupełni sporo potrzebnych soli mineralnych. Można też użyć wysoko mineralizowanej wody, co tylko poprawi skład naszego napoju.